ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος διενεργείται µια φορά το χρόνο. Περιλαµβάνει µια σειρά εξετάσεων που πρέπει να πραγµατοποιούνται, προκειµένου να υπάρχει σωστή πρόληψη και αντιµετώπιση.

Συγκεκριµένα η γυναικολόγος θα καταγράψει ένα λεπτοµερές ιστορικό και ακολούθως θα προβεί στην γυναικολογική εξέταση.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ - ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ

Η ενδομητρίωση είναι μια νόσος η οποία προσβάλλει γυναίκες κυρίως αναπαραγωγικής ηλικίας. Πολύ συχνά τα συμπτώματά της υποεκτιμούνται με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν χρόνιες ενοχλήσεις και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Το µέσο χρονικό διάστηµα από την έναρξη των συµπτωµάτων µέχρι τη διάγνωση ξεπερνάει τα 7 έτη.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Το Σύνδροµο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από διαταραχές του εµµηνορρυσιακού κύκλου (αραιοµηνόρροια ή και απουσία εµµήνου ρύσεως), βιοχηµική ή κλινική υπερανδρογοναιµία (δασυτριχισµός, ακµή, ανδρικού τύπου αλωπεκία) και την πολυκυστική µορφολογία ωοθηκών στο γυναικολογικό υπρηχογράφηµα. Αυτά συνδυάζονται µε προβλήµατα ωορρηξίας και άλλες µεταβολικές ανωµαλίες.

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωµάτων – HPV µολύνει τους βλεννογόνους του ανθρωπίνου σώµατος και µεταδίδεται κυρίως µε την σεξουαλική επαφή αλλά και µε την απλή επαφή δέρµα µε δέρµα.

Σε παθολογικό αποτέλεσµα διενεργείται κολποσκόπηση, µια ειδική εξέταση όπου µε ένα µικροσκόπιο παρατηρείται η επιφάνεια του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της µήτρας.

ΟΥΡΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ασχολείται µε παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού και γεννητικού συστήµατος της γυναίκας.

Οι παθήσεις αυτές µπορεί να οφείλονται σε διαταραχές του πυελικού εδάφους, δηλαδή του συµπλέγµατος των µυών και συνδέσµων που συγκρατούν τα όργανα της λεκάνης στη θέση τους και είναι υπεύθυνα για την εγκράτεια ούρων και κοπράνων.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η υπογονιµότητα του ζευγαριού είναι ένα πολύπλοκο θέµα και οι παράγοντες που µπορούν να την προκαλέσουν είναι πολλοί και χρειάζονται προσεκτική µελέτη.

Η γυναικεία υπογονιµότητα οφείλεται συνήθως σε ανατοµικές ή λειτουργικές διαταραχές των αναπαραγωγικών οργάνων.

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ

Ο χρόνος επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ωαρίων, µε την ποιότητα και την ποσότητά τους να φθίνουν µετά την ηλικία των 35 ετών. Συνέπεια είναι να µειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς µωρού.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία ασχολείται µε τα γυναικολογικά προβλήµατα που µπορεί να εµφανιστούν από την νεογνική περίοδο έως την εφηβεία και την έναρξη της αναπαραγωγικής ηλικίας.