ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η υπογονιµότητα του ζευγαριού είναι ένα πολύπλοκο θέµα και οι παράγοντες που µπορούν να την προκαλέσουν είναι πολλοί και χρειάζονται προσεκτική µελέτη.

Η γυναικεία υπογονιµότητα οφείλεται συνήθως σε ανατοµικές ή λειτουργικές διαταραχές των αναπαραγωγικών οργάνων.

Αίτια γυναικείας υπογονιµότητας:

  • ◉   Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας
  • ◉   Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • ◉   Ενδομητρίωση, Αδενομύωση
  • ◉   Πυελικές συμφύσεις
  • ◉   Βλάβη στις σάλπιγγες (απόφραξη – υδροσάλπιγγες)
  • ◉   Ορμονικές διαταραχές

Η ανδρική υπογονιµότητα οφείλεται κυρίως σε διαταραχές του σπέρµατος (κινητικότητα και µορφολογία) ενώ είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε πιθανές ασθένειες που µπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική λειτουργία.

Όσον αφορά το ιστορικό του ζεύγους, σηµαντικές πληροφορίες έχουν να κάνουν µε τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κατά το χρονικό διάστηµα όπου επιθυµείται µια εγκυµοσύνη. Οι πληροφορίες για τις συνήθειες της ζωής και των δύο, όπως η εργασιακή δραστηριότητα, διατροφή, κατανάλωση οινοπνεύµατος και καπνού. Θα πρέπει να διερευνηθεί το αναπαραγωγικό ιστορικό και των δύο, για παράδειγµα, σεξουαλικά προβλήµατα, ασθένειες ή λοιµώξεις του αναπαραγωγικού συστήµατος και χειρουργικές επεµβάσεις.

Ακολούθως προγραµµατίζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα υποβληθεί το ζευγάρι, ώστε να υπάρχει µια πλήρης εικόνα των πιθανών αιτιών της υπογονιµότητας. Οι διάφορες θεραπείες αναπαραγωγής αφορούν την προγραµµατισµένη επαφή, φαρµακευτική θεραπεία, σπερµατέγχυση, εξωσωµατική γονιµοποίηση και την αναπαραγωγική χειρουργική.

Το κάθε ζευγάρι αποτελεί µια µοναδική περίπτωση και αντιµετωπίζεται ως εξατοµικευµένο περιστατικό.

 

Ρωτήστε τη γιατρό