ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωµάτων – HPV µολύνει τους βλεννογόνους του ανθρωπίνου σώµατος και µεταδίδεται κυρίως µε την σεξουαλική επαφή αλλά και µε την απλή επαφή δέρµα µε δέρµα.

Σε παθολογικό αποτέλεσµα διενεργείται κολποσκόπηση, µια ειδική εξέταση όπου µε ένα µικροσκόπιο παρατηρείται η επιφάνεια του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της µήτρας.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η µόλυνση από τον ιό δεν γίνεται αντιληπτή αφού το ανοσοποιητικό σύστηµα καταφέρνει να τον αποβάλλει.

Σε ορισµένες περιπτώσεις όµως η µόλυνση από συγκεκριµένους τύπους του ιού µπορεί να οδηγήσει σε εµφάνιση βλαβών, όπως είναι τα κονδυλώµατα (καλοήθεις αλλοιώσεις του δέρµατος) ή και προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασία του τραχήλου της µήτρας).

Η δυσπλασία του τραχήλου της µήτρας χρειάζεται σωστή αντιµετώπιση και παρακολούθηση για πρόληψη εµφάνισης καρκίνου του τραχήλου της µήτρας.

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαµβάνει το τεστ Παπανικολάου ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πραγµατοποίησης τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωµάτων. Και τα δύο τεστ πραγµατοποιούνται µέσω λήψης τραχηλικού επιχρίσµατος.

Με αυτόν τον τρόπο αναζητούνται ύποπτες αλλοιώσεις, οι οποίες παραπέµπουν σε λοίµωξη από τον ιό HPV. Τότε λαµβάνονται βιοψίες έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν παθολογικές αλλοιώσεις οι οποίες αντιµετωπίζονται µε ελάχιστα επεµβατική θεραπεία (εκτοµή τραχήλου LEEP). Με αυτή τη µέθοδο έχουν εξαλειφθεί µετεγχειρητικές επιπλοκές όπως αιµορραγίες και πρόωρος τοκετός σε περίπτωση εγκυµοσύνης.

Προστασία από τον ιό: Ο µόνος τρόπος πρόληψης της λοίµωξης από τον ιό είναι ο έγκαιρος εµβολιασµός τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών στις ηλικίες από 9 έως 15 ετών. Σε συνεννόηση µε τον ιατρό, ο εµβολιασµός µπορεί να πραγµατοποιηθεί και σε µεγαλύτερη ηλικία.

Ρωτήστε τη γιατρό